maandag 8 januari 2018

Achteraf

Thuis moet eerst de verwarming weer worden opgestookt, het is even wennen na de Russische ervaringen met liefst 25C of warmer. En dan met een glaasje even bijkomen voor de Nederlandse TV, denken we.
Met in Nieuwsuur een thema over Putin, waar de mannen die hem aan de macht hielpen aan het woord komen: de duidingen sluiten naadloos aan op die van Marie-Therese en op wat we zelf hebben gemerkt. En als klap op de vuurpijl heeft Nieuwsuur Jaap de Hoop Scheffer, die terugblikt op de Russische inval in Georgië en de annexatie van de Krim. Jaap heeft nu ook het licht gezien en vindt dat het Westen - achteraf gezien - toen te ver is gegaan.
Waar en van wie hebben we dat eerder gehoord?

Het afsluitende punt in Nieuwsuur: het gedenkteken dat morgen in Wijhe (op 10 km) wordt geplaatst. Dat gaat over de Kozakkenbrug over de IJssel in 1815, zodat de Kozakken die toen Nederland mede bevrijdden van Napoleon, konden oversteken. De verbindingen tussen Rusland en Nederland zijn inderdaad breder en dieper dan wij ons hadden gerealiseerd.


De belofte vooraf is waargemaakt, meer dan dat. Ons beeld van Rusland en van de verhoudingen tussen Rusland en de Westerse wereld is veranderd. Deels door de verhalen van Marie-Therese, maar toch vooral door wat we zelf ervaren hebben tijdens deze 9 dagen;
- de Russen hebben hun samenleving goed op orde, in alle facetten waar wij mee te maken krijgen.
- de winkels liggen vol met alle basis- en luxe levensbehoeften.
- het (openbaar) vervoer werkt prima, moderne metro's, bussen, taxi's en veel (Westerse) middenklasse-auto's.
- politie zie je alleen bij bijzondere plaatsen/momenten, zoals Oud&Nieuw op het Rode Plein.
- de mensen zijn goed en modern (Westers?) gekleed.
- het openbaar gebruik van smartphones verschilt niet van dat bij ons.
- de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam.
- we ervaren een veilig gevoel op straat, we hebben met z'n tweeën uren door alle steden gelopen, tussen de Russen, zonder ons enig moment 'unheimisch' te voelen.

De Russen hebben in WO II enorm geleden onder de nazi's en de oorlog, met totaal wel 30 miljoen slachtoffers. Daarna is het land - in de tijd van de Koude Oorlog en vooral daarna - slecht bestuurd, met als dieptepunten de 90-er jaren (Jeltsin), toen de oligarchen de (economische) macht grepen en zich schandelijk verrijkt hebben (dat heette privatisering, was maffia) ten koste van de gewone Russen.
Met het aantreden van Putin kwam er een functionerende overheid, werden de oligarchen aangepakt (teruggeven of belasting betalen) en nam de welvaart voor de gewone man toe. Daarmee is het geen democratie zoals bij ons, dat hebben de russen ook nooit gekend. Maar een 'werkend systeem'is ook wat waard. We zagen geen signalen van een persoonlijkheidscultuur rond Putin, maar de Russen die we over hem hoorden waren positief zonder reserve.


Met dank aan Dennis en Marjolein, Anna, Ineke en Maarten, Jacques en Margriet, Jessica, Ab en Ida, Kees en Sietske, Jos en Toos, Anton en Ria, Ami en Ina, Erwin, Herman en Leida, Hetty, Ben en Hetty, Ina en Frits, Edzer en Liesbeth, Marianne, Maud, Co en Wim, Emmeke en Werner, Ruud en Helena en uiteraard Marie-Therese.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten