zaterdag 6 januari 2018

Dag 8: St. Petersburg met de Hermitage

De Hermitage vanaf de overkant in de avondschemering

De Hermitage, een paleis met meer dan 3 miljoen kunstwerken! Er zijn eigenlijk geen woorden voor.  
En nog (g)een detail: hier begon in oktober 1917 de revolutie.

De Hermitage is het voormalige winterpaleis van de tsaren. Het is de combinatie van een zeer groot aantal meesterwerken en de entourage die ons overrompelt. In alle drukte werd nog bijna mijn portemonnee gerold. 
Niet vergeten dat het hier in 1917 iets minder vredig was
Eén van de gevels van de Hermitage


Daarna een kort bezoek aan de Peter en Paulus-kathedraal, waar de tsaren begraven liggen. Van daaruit gaat de bus naar het hotel; wij gaan te voet door de prachtig verlichte stad naar het Mariinsky-theater voor een balletvoorstelling. Vooraf eten we luxe en heerlijk tegenover het theater onder begeleiding van een harpiste. Daarna kijken of de kenners gelijk hebben: JA!

Het koor in de Petrus en Pauluskerk

Het is een oud en heel knus theater met tal van balkonnetjes en gangetjes. Dus even zoeken, maar het laten zien van onze e-tickets op mijn iPhone is overal voldoende om terecht te komen in de ‘Tsarenloge’. 
We zitten daar in een knus ‘hokje’ tussen de Russen. Deels gewoon en deels gala (vooral de dames). 
En een prachtig ballet. 
Het Mariinsky-theater

Daarna lopen we in een half uurtje naar de Kazinsky-kathedraal voor de kerstnachtdienst. De rest van de groep komt daar met de bus 3 kwartier later. Maar na 1 rondje door de (drukte in de) kerk besluiten we de dienst op TV op onze hotelkamer te gaan volgen. Dus met de metro 100 meter afdalen en binnen 10 minuten zijn we bij ons hotel, naast het Krim-monument.
Dat monument herinnert aan de (gewonnen) veldslag tegen de Turken waarbij de Russen de Krim veroverden. Dat is het schiereiland in/naast de Oekraine met de hoofdstad Kiew (eeuwenlang de hoofdstad van Rusland). 

Wat een dag was dit. Morgen de afsluiting en weer naar huis. 
Dat is maar goed ook, de grenzen van onze opname-capaciteit komen in zicht.
Het Krim-monument aan de Moskow-prospekt naast ons hotel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten