maandag 1 januari 2018

Dag 3: stadtour Moskou, winkelen en geschiedenisles

Voor vandaag stond Moskou en het Rode Plein gepland.
Het centrale deel van het Rode Plein is nog steeds gesloten, dus wordt het programma omgegooid. 
Eerst met de bus voor een indruk van de stad en de buitenwijken, waarbij we een korte stop maken op de heuvels waar Napoleon na de slag bij Borodino uitkeek over Moskou. Het weer is net opgeklaard, waardoor we een prachtig uitzicht hebben over de stad en over de City, een nieuwe wijk met futuristische flats. De Russische variant op 'La Defense' in Parijs. In het kapelletje (Tolstoi) een kaarsje gebrand. 

Onderweg belicht Marie-Therese weer een aantal interessante aspecten uit de Russische geschiedenis (economie, politiek, bouwen).


Verder met de bus tot het Ministerie van BuZa, waar Lavrov de scepter zwaait. Het ministerie zit in 1 van de 9 'Stalin-flats'. Indrukwekkend en ook mooi. Van daaruit gaan we te voet voor shopping en een lunch over de promenade. Veel kerstversiering, veel kitsch en veel vakantievierders. 
Daarbij lopen we een schitterend kerkje in een zijstraat in, met een ongelooflijke hoeveelheid goud(kleurige) versiering. In de stilte hoort Harmien een vreemd geluid, of hoor je dat alleen wanneer je gelooft? Ik wil er meer van weten en kijk achter de schermen: een Russische baboesjka is bezig om met een stoomstrijkijzer de kazuifel van de priester te strijken en kijkt betrapt (en verongelijkt) op.


Het laatste onderdeel van de dag is de Begraafplaats van het Nieuwe Maagdenklooster, waar veel beroemdheden liggen. Wij staan stil bij het graven van Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Boris Jeltsin, de vrouw van Stalin en Raisa Gorbatsjov. En bij de plaats waar het graf komt van Stanislav Petrov, de luitenant-generaal die in 1983 'de wereld heeft gered' door in 1959 niet op de rode knop te drukken toen de Russen dachten dat de VS kernraketten op Rusland hadden afgevuurd (het was inderdaad een systeemstoring - zie de film 'the man who saved the world').

Het mooiste graf heeft Chroetsjov, maar de meeste indruk maken de bevlogen verhalen van Marie-Therese over de plaats van deze mensen in de Russische (en onze) geschiedenis. Waarbij vooral de duiding van de politieke en sociale gebeurtenissen een andere kant belicht dan de meesten van ons kennen. Alle reden om daar meer over te willen weten. 


Het kerkje met stoomstrijkijzer
Marie-Therese bij het graf van Chroetsjov
De man die de wereld redde

Een kaarsje branden bij Borodino


Morgen verlaten we Moskou al weer, maar niet nadat we democratisch hebben besloten dan eerst een poging te willen doen om op het Rode Plein te komen. 

1 opmerking:

  1. Hallo,

    Leuk om jullie avonturen te lezen. Ik had niet door dat je al wat geschreven had en misschien meerdere met mij??.

    Vanaf nu dagelijks volgen

    BeantwoordenVerwijderen