woensdag 3 januari 2018

Dag 5: Tver en de reis naar Novgorod

We beginnen de dag met korte bezichtiging van het historische centrum van Tver, ooit de hoofdstad van een gelijknamig vorstendom en een belangrijke bisschopszetel. De huizen aan de kade zijn in de 30-jaren gebouwd door Nederlandse architecten. 

Vervolgens reizen we door naar Novgorod, met weer doorlopend boeiende voordrachten van Marie-Thérèse over de geschiedenis van Rusland, de schrijver Leo Tolstoi, Catharina de Grote, de Romanovs, Stalin, Poetin en het alledaagse leven van de Rus. 
Zo vliegt de dag in de bus voorbij. 
De meeste indruk maken de verhalen over de 2e Wereldoorlog, met ‘operatie Barbarossa’ en de ‘Endlosung’.  De nazi’s hebben gepoogd de bevolking in deze regio volledig uit te moorden (film ‘conspiracy’ - zie o.a. Wikipedia). 
Samovar-stalletjes langs de weg met zoete thee
Maar ook de analyse van de positie van Putin t.o.v. de nationalisten, de relatie tussen Europa, de VS en Rusland. Daarbij verwijst ze naar externe bronnen, zoals de laatste Speech van Gorbatsjov. Rusland voelt zich belazerd, vooral door de ‘Wolfowitz-doctrine’ van de VS, waardoor de VS invloed wil in de Russische achtertuin.
Voorbeeld is Oekraïne, het Friesland van Rusland en de bakermat van het huidige Rusland (eeuwenlang waren Novgorod en Kiev de hoofdsteden). En dan zou Oekraïne lid kunnen worden van de EU en NAVO? Putin moest de nationalisten laten zien dat hij kan en durft optreden. Op de achtergrond speelt uiteraard een rol dat De Krim ooit een ‘kado’ van Chroetsjov aan Oekraïne was, maar 95% is/was Rus. En er was de marinehaven van Rusland aan de Zwarte Zee. 
Ook de dochter van Putin (NL), het Ruslandjaar (2013, mislukt), de Pussy riots en Sotsji komen aan bod. 

Gekleurde info? 
Misschien, maar ‘s avonds horen we van Olena uit de groep (geboren Oekraïense) een gepassioneerde ondersteuning.  Beiden vinden ze de aandacht in de NL media selectief. De Duitsers doen dat veel beter. 

Zo begrijpen we meer over Porosjenko, een oligarch en grote crimineel. Onbegrijpelijk dat de VS en EU met die man zaken willen doen. En hoe kunnen Guy Verhofstadt en Hans van Baalen zich voor dat karretje laten spannen?Morgen de MH-17. 

Onderweg hebben we een paar stops:
- koffie en toilet bij een Mac. 
- een klooster, schitterend op een eiland in een meer met ijsvissers (met snorren).
- een parkeerplaats met Samovar-stalletjes. 


Ijsvissers - met snor en boor
Het viel me op dat de Russen die aan het ijsvissen waren allen een grote snor hebben. Gelukkig wist Erwin waarom dat is. Daar loopt je snot langs om je mond heen. Zodoende hoef je niet steeds in de kou (kan tot -40C) je handschoen uit te trekken om je neus te snuiten en voorkom dat het je mond inloopt.
Elk voordeel heeft zn'n nadeel lijkt mij.
Verder krijgen we een beeld van het platteland en van het leven daar. Vrijwel geen landbouw, armoedige huisjes waar een winter met -30C een uitdaging is. 


Rond 5 uur komen we aan in Novgorod, met een prachtig Kremlin. Dat is voor morgen (Harmien en ik lopen vanavond al heen en weer door de sneeuw). 

1 opmerking: